PERHEELTÄ PERHEELLE

Varax-Products on luotettava metalliteollisuuden alihankkija sekä Suomen johtava vapaa-ajan kalusteiden valmistaja. Varax-Productsilla puutarha- ja pihatuotteita on valmistettu Pohjanmaalla lähes 70 vuoden ajan ja sen lisäksi viimeiset neljä vuosikymmentä olemme tarjonneet osaamistamme putki- ja peltituotteiden toimittajana. Tänä päivänä pitkä osaamisemme metalliteollisuudessa yhdistyy alan nykyaikaisimpaan tekniikkaan.

MISSIO

Monipuolinen ja pitkälle kehittynyt tuotantomme tarjoaa joustavat ja varmat alihankintatoimitukset metalliteollisuuden kaikkiin tarpeisiin, pienistä tuoteosista aina suuriin pintakäsittelyihin, asennettuihin ja pakattuihin tuotekokonaisuuksiin saakka.

Laaja osaamisemme on asiakkaidemme käytössä avaimet käteen -periaatteella – tuotantokehityksestä toimitukseen asti.

VISIO

Visiomme on uudelleenmäärittää huippuosaaminen metalliteollisuudessa yhden pysäkin konseptillamme.

Tavoittelemme uusien laatustandardien asettamista sekä tehokkuuden että asiakaspalvelun saralla.

Omistautumisellamme innovaatioille ja sitoutumisellamme asiakkaidemme tarpeiden täyttämiseen pyrimme olemaan ylivertainen kumppani kaikille metalliin liittyville tarpeille, tarjoten vertaansa vailla olevaa arvoa ja luotettavuutta.

ARVOT

Lämpö – Luomme lämpöä ympärillemme käyttäytymällä ammattitaitoisesti ja kunnioittavasti toisiamme, asiakkaitamme ja ympäröivää luontoa kohtaan.

Luovuus – Pyrimme kehittämään uusia taitoja ja ratkaisuja sekä käyttämään uutta tekniikkaa.

Laatu – Pyrimme edistämään suomalaista osaamista ja ottamaan askeleita parhaan laadun saavuttamiseksi.

1939

ÄHTÄVÄN VILLA – ESSE ULL PERUSTETTIIN

Juuri ennen toista maailmansotaa, Ähtävälle perustettiin Ähtävän Villa – Oy Varax-Products Ab:n kantavanhempi – valmistamaan villalankaa, koska sellaista tarvittiin siihen maailmanaikaan.

1939
1955

ENSIMMÄISET JAKKARAT VALMISTETTIIN

Olosuhteet sotien päätyttyä muuttuivat ja tarve villalle ei ollut enää sama kuin ennen, ja niin Ähtävän Villa alkoi valmistamaan puutarhakalusteita, mikä osoittautui oikeaksi toimenpiteeksi. Ensimmäisiä tuotteita olivat X:n malliset Varajakkarat, joihin idea saatiin amerikkalaisista puutuoleista.

1955
1950-luku

LEPAKKOTUOLI

Lepakkotuoli on monelle tuttu design-tuote, joka ihastuttaa edelleen modernilla muotoilullaan. Varax toi ensimmäisenä yrityksenä Lepakkotuolin Suomeen 50-luvun lopulla ja siitä eteenpäin Ähtävällä on valmistettu omaa mallia tästä suosikki tuolista.

1950-luku
1960

ÄHTÄVÄN VILLASTA VARAX

Koska päätuotanto oli siirtynyt villasta metallisiin kalusteisiin, tuli 1960-luvulla aika niin uusille tehdastiloille kuin nimenvaihdokselle, jolloin Ähtävän Villasta tuli Varax, klassikkotuotteen X:n mallisen varajakkaran mukaisesti.

1960
1960-1980

VARAXIN TUOTTEET MAAILMALLA

1960-80 luvut olivat kasvun aikaa ja ensimmäinen ulkomaille suuntautuva erä Varaxin pöytäryhmiä ja puutarhakeinuja lähti 1966 kohti Tukholmaa ja Osloa. Sittemmin 70- ja 80-luvuilla Varaxin puutarhakalusteita myytiin niin Euroopassa, Aasiassa kuin Amerikoissakin.

1960-1980
1991-92

UUSI ALKU NIMELLÄ OY VARAX-PRODUCTS AB

Lama vaikutti myös Varaxiin, keinut ja puutarhakalusteet eivät myyneet samalla tavalla kuin aikaisemmin ja niin toiminta ajautui konkurssiin. Konkurssin jälkeen halu aloittaa uudelta pöydältä oli kova ja toiminta aloitettiinkin pian uudelleen muutaman vanhan työntekijän toimesta uudella nimellä Oy Varax-Products Ab. Toiminta jaettiin selkeästi kahteen eri osa-alueeseen; Living keskittyy puutarhakalusteiden tuotantoon sekä myyntiin ja Solution metalliteollisuuden alihankintapalveluihin.

1991-92
1992-2020

INVESTOINTIEN AIKAA

Uuden aloituksen jälkeen toimintaa on kehitetty ja erityisesti Varax Solutionin tarjoamat metalliteollisuuden alihankintapalvelut pulverimaalauksessa, putkentaivutuksessa, hitsauksessa ja meistämisessä ovat luoneet tarvetta kasvulle ja tuotannon laajentamiselle. Näiden lähes 30 vuoden aikana onkin tehtaaseen rakennettu laajennuksia sekä investoitu niin maalauslinjastoon kuin teollisuusrobotteihin.

1992-2020
2021

VERKKOKAUPPAMYYNNIN KASVU

Verkkokauppojen kasvu viime vuosien aikana sekä suoralähetykset tehtaalta Suomeen, Ruotsiin ja Viroon sekä laajentaminen Tanskan markkinoille ovat luoneet tarvetta toiminnan kasvattamiselle. Varastotilojen uusiminen ja uusien työntekijöiden palkkaaminen ovat konkreettisia toimia, jotka ovat verkkokaupan noususta seuranneet Oy Varax-Products Ab:lla.

2021