FRÅN EN FAMILJ TILL EN ANNAN

Varax-Products är pålitlig leverantör inom metallindustrin och Finlands ledande tillverkare av fritidsmöbler. Varax-Products har tillverkat trädgårds- och gårdsprodukter i Österbotten i snart 70 år och vi har varit som leverantör av rör- och plåtprodukter redan i fyra årtionden. I dag kombinerar Varax-Products sin långa erfarenhet av underleveransarbeten inom metallindustrin med den modernaste tekniken.

MISSION

Vår mångsidiga och långt utvecklade produktion erbjuder flexibla och säkra underleveranser till alla områden inom metallindustrin.

Vi klarar allt från små produktdelar till stora ytbehandlade, monterade och förpackade produkthelheter.

Vårt breda kunnande står till kundernas förfogande enligt nyckelfärdigt-principen – från produktutveckling till färdig leverans.

VISION

Vår vision är att förändra och förbättra metallindustrin genom vårt allt-i-ett-koncept. Vi strävar efter att sätta nya standarder för kvalitet, effektivitet och kundservice.

Med vår passion för innovation och vårt engagemang för att möta våra kunders behov, siktar vi på att vara det främsta valet för alla som har något att göra med metall, och erbjuda oöverträffat värde och pålitlighet.

VÄRDERINGAR

Värme – Vi skapar värme omkring oss genom att bete oss professionellt och respektfullt mot varandra, våra kunder och den omgivande naturen.

Kreativitet – Vi strävar till att utveckla nya färdigheter och lösningar och använda ny teknik.

 Kvalitet – Vi strävar till att främja det finländska kunnandet och göra förbättringar för att uppnå bästa kvalitet.

1939

ÄHTÄVÄN VILLA – ESSE ULL GRUNDADES

Strax före andra världskriget grundades företaget Esse Ull, föregångaren till Oy Varax-Products Ab, i Esse för att göra ullgarn eftersom det behövdes för den tiden i världen.

1939
1955

DE FÖRSTA PALLARNA TILLVERKADES

Förhållandena i slutet av kriget förändrades och behovet av ull var inte längre detsamma som tidigare. Esse Ull började tillverka trädgårdsmöbler, vilket visade sig vara rätt sak att göra. De första produkterna var i X-stil, och idén kom från amerikanska trästolar.

1955
1950-talet

FLADDERMUS STOL

Fladdermusstolen är en bekant designprodukt för många, som fortfarande inspirerar med sin moderna design. Varax var det första företaget som tog Fladdermusstolen till Finland under 1950-talet, och sedan dess har Varax tillverkat en egen version av denna favoritstol.

1950-talet
1960-talet

FRÅN ESSE ULL TILL VARAX

Då huvudproduktionen hade skiftat från ull till metallmöbler var det dags för både nya fabrikslokaler och ett namnbyte, så Esse Ull blev Varax, i enlighet med den klassiska X-formade reservpallen.

1960-talet
1960-1980-talet

VARAX PRODUKTER ÖVER HELA VÄRLDEN

Åren 1960 – 1980 var en tid av tillväxt och då levererades de första leveranserna av Varax bordsgrupper och trädgårdsgungor till utlandet. 1966 levererades varor till Stockholm och Oslo.  På 70- och 80-talet såldes Varax trädgårdsmöbler i Europa, Asien och Amerika.

1960-1980-talet
1991-92

NY START SOM OY VARAX-PRODUCTS AB

Varax påverkades också av lågkonjunkturen, gungor och trädgårdsmöbler sålde inte på samma sätt som tidigare och så gick företaget i konkurs. Efter konkursen var viljan att starta verksamheten på nytt stark, och verksamheten återupptogs snart av några gamla medarbetare under det nya namnet Oy Varax-Products Ab. Det nya bolaget delades in i till två olika områden; Varax Living som fokuserar på produktion och försäljning av trädgårdsmöbler, och Varax Solutions på underleverantörstjänster till metallindustrin.

1991-92
1992-2020

TID FÖR INVESTERING

Sedan den nya starten har verksamheten utvecklats. Speciellt tjänster för underleverantörsarbeten som tillhandahålls av Varax Solutions inom pulverlackering, rörbockning och svetsning har skapat ett behov av tillväxt och expansion av produktionen. Under dessa närmare 30 år har företaget gjort flera tillbyggnader och investerat till exempel i både målningslinjer och industrirobotar.

1992-2020
2021

TILLVÄXTEN INOM E-HANDEL

Tillväxten av nätbutiker under de senaste åren, direkta transporter från fabriken till Finland, Sverige och Estland, samt expansion på den danska marknaden, har skapat ett behov av att öka verksamheten. Renovering av lagerutrymmen och nyanställning av personal är exempel på konkreta åtgärder som har följt e-handelns uppgång på Oy Varax-Products Ab.

2021
2024

ISO 14001 OCH ISO 45001 -CERTIFIKATEN

Oy Varax-Products Ab har tilldelats ISO 14001 och ISO 45001-certifikaten. Detta återspeglar vårt starka engagemang för en miljövänlig verksamhet och säkerhet på arbetsplatsen. Läs mer

2024