Från metallkomponenter till ett djupare samarbete

Hamari Auditorium Furniture Solutions levererar fasta inredningslösningar till auditorier – till exempel till teatrar och utbildningslokaler – världen över. Företaget förverkligar auditorierna i nära samarbete med kunden, planeraren och underleverantörerna. Det kan vara frågan om ett helt nytt auditorium, renovering av ett gammalt eller ett arkitektoniskt mycket krävande objekt. Hamaris auditoriemöbler är därför alltid skräddarsydda…

Det som slutligen avgjorde valet var serviceinställningen. Varax erbjöd sig även att utföra hopmonteringen av bänklösningen till auditoriet.

Hamari grundades i december 2014. Hamari fortsätter med den affärsverksamhet som företaget köpte av Martela Oyj. Varax Solutions samarbetade med Hamari redan under Martelas tid och det långa kompanjonskapet har bägge företagen nytta av.

– Varax Solutions utför underleveranser av metalldelar till Hamari och gör monteringsarbeten. Företagen samarbetade redan på Martelas tid, då Varax tillverkade metallkomponenter, såsom stols- och bordsben, till oss, berättar Jari Jääskelä, verkställande direktör för Hamari.

Renoveringen av auditoriet i Kulturhuset i Helsingfors var ett större projekt som krävde ännu intensivare samarbete mellan företagen. Kulturhuset används på otroligt många sätt, kvällens program kan vara allt från en boxningsmatch till en konsert. Parketten och läktaren måste gå att förändra enligt användningsändamål.

– Kulturhusets parkett bestod av med varandra sammankopplade böjda balkar som byggts på 50-talet. Vi ville märkbart lätta upp det gamla och Hamari planerade en lösning. Varax levererade en stomme av runda metallrör till de böjda balkarna. Och det var verkligen en bra stomme! Men så hade de ju bra ritningar också, säger Jääskelä och småler.

Vi vet ömsesidigt vad den andra parten klarar av och vad vi kan förvänta oss att få av varandra. Och vi kan ställa frågor till varandra redan innan projektet kör igång. I projektet med Kulturhuset tillverkade vi till exempel tillsammans på förhand modeller av en stomlösning som kunden fick titta på, kommentera och godkänna
Author Name

– Hamaris affärsverksamhet bygger på projektaffärer och Varax är en av våra underleverantörer. I huvudsak är det Hamari som gör upp planerna och Varax som förverkligar dem. I större projekt som Kulturhuset i Helsingfors försöker vi tillsammans hitta den bästa lösningen för projektet, förtydligar Jääskelä.

– Ett sådant samarbete är till nytta för båda företagen. Vi vet ömsesidigt vad den andra parten klarar av och vad vi kan förvänta oss att få av varandra. Och vi kan ställa frågor till varandra redan innan projektet kör igång. I projektet med Kulturhuset tillverkade vi till exempel tillsammans på förhand modeller av en stomlösning som kunden fick titta på, kommentera och godkänna, säger Jääskelä.

Trots att Jääskelä kände till Varax redan sedan tidigare, gjordes valet av underleverantör av metallkomponenter till Kulturhuset genom ett normalt anbudsförfarande.

– Vi hade tre kandidater i slutskedet. Alla uppfyllde kvalitetskriterierna, men Varax var den prismässigt mest konkurrenskraftiga. Det som slutligen avgjorde valet var serviceinställningen. Varax erbjöd sig även att utföra hopmonteringen av bänklösningen till auditoriet. Det enda vi behövde göra var att skicka möbelöverdrag och övriga material till Varax och denna tjänstvillighet uppskattade vi, konstaterar Jääskelä.

KIINNOSTUITKO?

Autamme mielellämme